Dünyada LPG
Dünyada LPG’nin Otogaz Sektöründe Kullanımı
-
Tüm dünyada ekonomik ve çevresel nedenlerden ötürü hükümetlerin benzin ve türevleri yerine alternatif yakıt arayışları özellikle 1970 ve 1980’li yıllarda patlak veren Petrol Krizlerinden sonra daha da ivme kazanmıştır. Bügün ise LPG otomotiv sektöründe en önemli alternatif konumuna gelmiştir.
-
Günümüzde dünya çapında 30’dan fazla ülkede yaklaşık 4,500,000 araç yılda 10,000,000 ton LPG tüketmektedir. Sadece 10 ülkede 23,000 dolum istasyonu bulunmakta ve bunlardan herbiri ortalama 100,000 ton LPG satmaktadır.
-
Dünyada motorlu araçlarda LPG’nin kullanımı yeni değildir. Bazı ülkelerde LPG kullanımı çok uzun süreden beri devam etmektedir. Örneğin İtalya ve Hollanda özel araçlar ve taksilerde 40 yılı aşkın bir süredir LPG kullanılmaktadır.
-
Tüm dünyada LPG kullanan araç yoğunluğu bakımından ilk sırayı yaklaşık 1,100,000 araç ile İtalya almaktadır. Onu 490,000 araç ile Avusturalya, 400,000 araç ile Kuzey Amerika ve 360,000 araç ile Hollanda izlemektedir. İtalya’da hava kirliliğini azaltmak için uygulanan iki günde bir trafiğe çıkma kısıtlamasının yürürlükte olduğu 18 bölgede, LPG kullanan araçlar bu uygulamanın dışında tutulmaktadır. Ayrıca LPG dönüşümü yaptırılan araçlar, dönüşüm tarihinden itibaren üç yıl boyunca araç vergisinden muaf tutulmaktadır.
-
Dünyadaki en büyük otogaz kullanıcısı ise yılda 1,800,000 tondan fazla LPG tüketimiyle Japonyadır. Bu durum Tokyo ve Yokohama gibi büyük şehirlerin hava kirliliği ve nüfus yoğunluğu problemlerine çözüm getirmiştir. Japonya Hükümeti Tokyo’daki taksilerin LPG kullanmalarını zorunlu kılan bir karar almıştır. Bugün Tokyo’da faaliyet gösteren 270,000 taksinin herbiri, yılda 6 ton LPG tüketiyor ve bu Japonyayı dünyanın bir numaralı LPG pazarı haline getiriyor.
-
Viyana’da ciddi hava kirliliği problemleri yıllar önce başladı ve yetkililer hava kirliliğini azaltmak için 30 yıl önce toplu taşımada kullanılan otobüsleri LPG’li sisteme çevirdiler. Bu gelişme hava kirliliğini önemli ölçüde azaltmıştır. Viyana’da otogazla çalışan otobüs sayısı bugün 400 civarındadır. Çok enteresandır ki bu 30 yıl içinde LPG kullanımından kaynaklanan bir tek kaza bile olmamıştır.
-
Bir kilometre karayoluna düşen araç sayısı bakımından en yoğun ülke İngilteredir. Ancak bu ülke LPG’li araç kullanımı en düşük olan ülkeler arasındadır. (Sadece 7000 araç) Daha öncede bahsedildiği gibi İngiliz hükümeti LPG’li araç kullanımını teşvik etmektedir. İngilterede son beş yıldır benzin ve dizelden alınan vergi arttırılırken, çevresel avantajlarından dolayı LPG’den alınan vergi ya dondurulmuş yada düşürülmüştür. Mart 1999 bütçesinde diğer yakıtlardan alınan vergi % 6 arttırılırken LPG’den alınan vergi % 29 düşürülmüştür. Benzin için litre başına 70p vergi alınırken LPG’den 35, 36p’lik bir vergi alınmaktadır. Bu fikir Maliye Bakanı tarafından önerilmiştir.
-
Ayrıca Enerji Tasarrufu Vakfının (EST) hazırladığı tasarruf projesi (Powershift Programme) sayesinde araçlarını LPG’li sisteme çevirenlere bağış adı altında bir miktar geri ödeme yapılmaktadır. Vakıf sadece bir yaşından küçük ve dönüşümü kurallara uygun olarak yapılmış araçlara geri ödeme yapmaktadır. Geri ödeme miktarı dönüşümün yapılması için harcanan miktarın % 25’i ile % 75’i arasında değişmektedir. Hangi araca ne kadar geri ödeme yapılacağı vakıfın yayınlamış olduğu bir listede mevcuttur.
-
Belçika ise “sıfır vergi” ile, LPG’den en düşük vergi alan ülke olma özelliğini taşımaktadır.
-
LPG kullanımı açısından başı çeken ülkelerin İtalya, Hollanda, A.B.D. ve Japonya gibi otomotiv sektöründe gelişmiş ülkeler oluşu LPG’nin yasaklanacak bir alternatif yakıt olmadığının en açık isbatıdır.
-
Türkiye dışında birçok dünya ülkesi, akaryakıt yerine LPG kullanımını teşvik etmektedir. Sebebi ise açık; LPG çevre kirliliğini önlemek açısından, fosil kökenli akaryakıtların kısa vadede en iyi alternatifi olarak gözükmektedir.